De geschiedenis van caetshage

Dat het terrein van Stadsboerderij Caetshage al in de Romeinse tijd (van 50 voor Christus tot 400 na Christus) bewoond was, werd duidelijk tijdens de opgravingen die daar zijn geweest. Er werden eenvoudige graven (kuilen eigenlijk) gevonden, met daarin verschillenden schalen, kruiken, flesjes, munten en een fibula (gesp van een mantel).

 

In de 12de eeuw stond er een versterkte woning. Versterkt wil zeggen dat het huis verdedigd kon worden tegen aanvallers. Dit huis was gebouwd ongeveer op de plaats van de huidige kasteeltuin, op een aangelegde verhoging (een 'motte') en omgeven door een brede gracht. Rond 1300 werd de motte vervangen door een klein vierkant kasteel van baksteen, waar een ringvormige muur van één meter breed omheen werd gebouwd. En als extra verdediging kwam er een tweede gracht! De stenen van dit kasteel werden gebakken in een veldoven, waarvan de restanten op het terrein van Caetshage gevonden zijn.

Wapen van Kaetshage

 

Opgravingen op Caetshage


groot landgoed

Het kasteel was in die tijd eigendom van Gijsbert van Kaets. Door zelf slim te trouwen en later zijn dochter Mabelia verstandig uit te huwelijken, ontstond er een heel groot landgoed.

 

Mabelia was getrouwd met Willem van Buren. Omdat Willem geld nodig heeft om oorlog te voeren tegen de hertog van Gelre, verkoopt hij het kasteel en het land. Daarna wordt het verschillende keren doorverkocht, totdat het in handen komt van Gerrit. In 1449 valt Gerrit de stad Culemborg aan. Waarschijnlijk is toen door een tegenaanval het kasteel verwoest. 

besloten caetshage

In de eeuwen daarna kent het terrein vele eigenaren. In 1514 was het van vrouwenklooster Mariënkroon. Het land wordt steeds verder opgedeeld: van de 16 morgen die de Heerlijkheid Kaetshage ooit groot was, blijft uiteindelijk 6 morgen over. Dit wordt 'besloten Kaetshage' genoemd: het ligt ingesloten tussen het riviertje de Meer en de Lanxmeerseweg (nu de Rijksstraatweg).

 

Hoe het kasteel er ooit exact heeft uitgezien, blijft gissen. Op de plek waar het ooit stond, zijn nu de contouren door een laag muurtje en cirkelvormige beplanting aangegeven.


Kogelpot - rond 1300

Kookpot zonder glazuur en zonder voetjes

 

Klokje - rond 1600

Gevonden op het Heilige Land

Vaasje of beker - rond 1300

Steengoed uit Duitsland

Gevonden in de greppelsloot

Tuitpot - 1125 - 1175

Witte klei uit Ardenne (Maasvallei) met loodglazuur

Gevonden in de greppelsloot