de beestenboel van caetshage

Schapen en varkens

Al heel wat jaren lopen er schapen en lammetjes op Caetshage. De kudde groeit, en daarom is het fijn dat ze ook welkom zijn in de boomgaard bij de watertoren. Dat bevalt zowel de stadsboeren als de omwonenden erg goed. De schapen houden het gras korter dan verwacht en ze eten zelfs het riet op dat overal omhoog komt. Voor de uitbreiding van de kudde zijn de jonge ooien welkom, maar de nieuwgeboren rammetjes verdwijnen weer.

 

Ook de varkentjes voelen zich hier goed thuis. Ze komen van de biologische varkenshouderij uit Buren waar Caetshage al jaren de mest van gebruikt. Die varkens eten veel groenafval op, en wroeten lekker in de grond.

 

Uiteindelijk maakt Slager De Bruin van de varkens en de rammen overheerlijke, biologische vleesproducten die via de bestellijsten in de winkel gekocht kunnen worden.


kippen

De kippen gaan in de mobiele wagen op stok. Zij hebben overdag een schone taak: net als de varkens gaan ze over het veld en maken al scharrelend de boel schoon. Ze mogen ook lekker pikken onder het fruit. De eieren verkopen we in de winkel.

 

Als je geen kippen ziet, kan dat komen door een langdurige ophokplicht vanwege vogelgriep. Zo gauw als het kan, lopen ze weer rond.

bijen

Ondanks de wereldwijde problemen, doen de bijen het op Caetshage bijzonder goed. Dat komt vooral door de uitbundige groei en bloei in Lanxmeer en op de boerderij!

 

Voor de boerderij zijn de bijen van groot belang, zij nemen namelijk de bevruchting van bijvoorbeeld aardbeien, courgettes, bonen en pompoenen voor hun rekening. De bijen zijn ook nodig voor zaadvorming – zonder die beestjes zijn er in de toekomst geen zaden meer en moet de landbouw wel zijn toevlucht tot gentechnologie nemen. 

paarden

Hjerkinn, ofwel ‘Kruispunt in de bergen’ is een combinatie van werkpaard en rijpaard. Eva en Fred werken met hem: eggen, ploegen en hooi schudden. Samen met pony Caesar staat hij in een veldje.

  

De meewerkers van de zorgboerderij scheppen de poep uit het weitje en brengen het naar het veld. Ze maken ook de stal schoon en verversen het water.