bloemen: voedsel voor hart & ziel

Biologische bloementeelt is een vak apart. Het is erg lastig om de teelt goed op poten te zetten: op welke schaal moet je werken, hoe regel je het transport, wanneer is dat rendabel? Gelukkig is bloemen telen al jaren de hobby van de stadsboer én blijken de bossen gretig aftrek te vinden. 

 

Op Caetshage staan veel vaste planten, bijvoorbeeld de 300 rozenstruiken. Maar er zijn ook genoeg eenjarigen, bollen en knollen. Ieder jaar is er plek om ongeveer 20 nieuwe soorten uit te proberen. Daar zitten ook de zogenaamde ‘bijbloemen’ tussen, onopvallende soorten, die wel bepalend zijn voor de sfeer van de boeketten. Op bestelling worden er ook bloemstukken voor een bruiloft of begrafenis gemaakt, maar meestal gaat het om zeer gewilde, simpele, hand-gebonden boeketten van zelf geteelde bloemen.  

 


Biologisch telen is hard werken. Er staat veel onkruid tussen de bloemen, dat moet allemaal handmatig verwijderd worden. Gelukkig helpen er geregeld kinderen en vrijwilligers mee. Dit levert in het seizoen 20 tot 50 boeketten per week op.

Royale en weelderige boeketten, waar vrijwilliger Winnifred al jaren aan meewerkt. In het seizoen oogst ze mee en 'bost' ze de bloemen. Volgens de boer hebben mensen bloemen nodig, zij zijn voedsel voor hart & ziel. Bloemen zijn een hele belangrijke bijzaak!